Преминете към съдържанието

10 СТРАННИ АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ, СТАНАЛИ ВЪЗМОЖНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ ИНЖЕНЕРИ

10 СТРАННИ АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ, СТАНАЛИ ВЪЗМОЖНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТРОИТЕЛНИТЕ ИНЖЕНЕРИ

„Архитектурата започва там, където инженерството свършва”

Известният цитат на немския архитект Валтер Гропиус е само една от многото гледни точки, свързани с пресичането или липсата на такова между две ключови професии в строителната индустрия. Назад през годините отношенията между архитекти и инженери често са били обтегнати. Докато архитектите развихрят творческите си нюанси и се стремят да докарат заобикалящата среда до физическия си лимит, инженерите са тези, които „орязват проектите“. Структурни и технологични ограничения, както и финансов прагматизъм, често са ставали причина за неразбирателство.

Вляво: първоначалното предложение на Jørn Utzon за Операта в Сидни; Вдясно: завършената сграда, проектирана съвместно с инженери в Ove Arup

В реалността обаче се оказва, че хората от двете професии разчитат един на друг за реализирането на своите идеи. Когато те се сработят, ставаме свидетели на появявата на необиковени строителни проекти, превърнали се в емблеми за цели градове. Понякога дори и за държави. Построяването на операта в Сидни, с нейните причудливи „черупки“, става възможно единствено след съвместната работа между архитектита Йорн Утзон и инженерите на Оув Аруп.
Също така е било напълно възможно една кула в сърцето на Париж, да не напусне чертожната дъска. Тя става факт благодарение на прецизните дизайнерски адаптации на Густав Айфел.

Вляво: първоначалният дизайн на Морис Коешлин; Вдясно: финалният дизайн на Густав Айфел

Въпреки че връзката между архитекти и инженери винаги е съпроводена с много силни положителни и отрицателни чувства помежду им, най-добрите кадри от тези две професии разбират и ценят високо качествата и силните страни на колегите си. Отвъд тези два емблематични проекта в Сидни и Париж, в статията ще Ви запознаем с осем впечатляващи проекта, станали възможни след симбиозата между двете на пръв поглед противоположни професии. Тези проекти показват как зад всеки грандиозен архитектурен проект стоят строителни инженери, осигуряващи неговата на пръв поглед невъзможна реализация.

Busan Cinema Center по време на строителството

Завършен светещият „летящ покрив“ на Busan Cinema Center 

Австрийската фирма Coop Himmelb работи със строителните инженери в Bollinger § Grohmann, за да реализира огромния „летящ покрив“ на киноцентъра в Бусан. Загадъчнинят „балдахин“, в който се помещава голяма част от културната програма за смесено ползване на сградата, е широко известен като най-голямата конструктивна конзола в света.

архитекти: Coop Himmelb(l)au
инженери: Bollinger + Grohmann

Началото на строителството за Canton Tower

Вечер Canton Tower служи за отправна точка на целия град 

Кулата предлага неповторимо изживяване
С височина от 610 метра, Canton Tower понастоящем е петата най-висока сграда в света. Тя е и основната забележителност в силуета на град Гуанджоу, Китай. Усуканата стоманена конструкция на сградата, наречена от местните жители „Supermodel“, е проектирана от Mark Hemel в сътрудничество с инженерните гиганти от Arup.
Canton Tower, Guangzhou, China
архитекти: Information Based Architecture
инженери: Arup Associates

Interlace по време на строителството

Завършеният проект в Сингапур

Забележителната жилищна сграда на Оле Схеренс се състои от серия от огромни, многоетажни обеми, подредени в хаотична композиция, позволяващи широко многообразие от външни удобства, подходящи за тропическия климат на Сингапур. Големите подпорни разстояния, необходими за тази необичайна конфигурация, са проектирани съвместно между Arup в Пекин и известната местна фирма – RSP.

архитекти: OMA
инженери: Arup Associates and RSP Architects Planners Engineers

Международно летище „Принцеса Алия” по време на строителството

Летището в експлоатация
Модулните покривни панели на новия терминал на Foster & Partners в международното летище Queen Alia са проектирани съвместно със строителните инженери на международната фирма BuroHappold. Тези плитки бетонни куполи, в съчетание с опорните колони, напомнят за местните палмови дървета. Така проектирана, причудливата конструкция притежава естествена здравина, която позволява да бъдат оставени големи отвори, през които да преминава естествена светлина към сърцето на терминала.

архитекти: Foster & Partners и Maisam Architects and Engineers
инженери: BuroHappold

Kingdom Tower в началото на строителния процес през 2013

Визуализация на завършената кулата в Джида, Саудитска Арабия, извисяваща се над облаците
За да надмине Burj Khalifa като най-висока сграда в света след 2020 г., Кралската кула се строи благодарение на близките взаимоотношения на архитектите с инженерите от Ланган Интернешънъл, отговорни за планирането на обекта и инженерите от Thornton Tomasetti, на които е поверена задачата за конструктивното проектиране на Мега-високата сграда.

архитекти: Adrian Smith и Gordon Gill Architecture
инженери: Langan International и Thornton Tomasetti

Стадионът на Мерцедес-Бенц в етапа на строителство

3D визуализация на завършения стадион, Атланта, САЩ
Проектът на HOK, който печели конкурса за нов дом на Атланта Фалкънс, включва прибиращ се покрив. Неговата форма на зъбно колело се състои от осем огромни, плъзгащи се ETFE сегменти, напомнящи криле на птица. Така проектираният стадион остава неподвластен на климатичната обстановка и по този начин предоставя комфорт на играчи и посетители. За момента уникалният дизайн на покрива е в процес на довършване, като елементите се доставят в сътрудничество със строителни инженери от международната фирма BuroHappold.

архитекти: HOK
инженери: BuroHappold

Строителството на Heydar Aliyev Center, Баку, Азербайджан

Финалната визия на проекта

Вълнообразната форма на центъра „Хейдар Алиев“ представлява един от най-емблематичните проекти на архитектурното бюро на Заха Хадид до момента. Изкривената форма на сградата стана възможна благодарение на известните инженерни фирми Вернер Собек, AKT и Tuncel Engineers, които разработват съвместно с архитектите стоманена рамка. Предизвикателството за конструктурите е баланса между конструктивната цялост и динамичната, преливаща естетика.

Architect: Zaha Hadid Architects
Engineer: Werner Sobek, AKT and Tuncel Engineers

Embassy Gardens в процеса на строителство, Лондон, Великобритания

3D визуализация на завършения басейн
Понастоящем в процес на изграждане, центърът на лондонското развитие на Embassy Gardens ще доведе водната архитектура до нови висоти – буквално. HAL Architects обединява усилията си с Arup Associates, Eckersley O’Callaghan и дизайнерите на аквариуми Reynolds, за да проектират първия в света напълно прозрачен басейн между две сгради. Дългата близо 25 метра структура ще бъде изградена от акрилни панели с дебелина 3,3см. Така, докато пешеходците гледат нагоре, плувците ще гледат към тях надолу.

архитекти: HAL Architects
инженери: Arup Associates и Eckersley O’Callaghan